Lankojen päättely

Aloituksen ja lopetuksen langat voi piilottaa nyöriin. Tähän tarvitaan vain neula. Itse käytän enimmäkseen tylppiä kirjontaneuloja, paksulle langalle neulonnan päättelyyn tarkoitettuja neuloja. Yritä valita neula, jonka silmään lanka juuri ja juuri menee siististi, kovin paksulla neulalla päättely on hankalaa.

Kirjoissa sanotaan, että langan voi päätellä nyörin sisään. Minulta tämä ei ole koskaan onnistunut. Itse ompelen langan nyörin lenkkien ympärille tavallaan yliluottelupistolla. Teen tätä muutaman sentin ja katkaisen sitten langan mahdollisimman läheltä nyöriä. Tällä tavalla nyörin päästä tulee aavistuksen paksumpi ja jäykempi, mutta yleensä se ei ole ongelma.

Tein pienen videon päättelystä. Videolla käytän paksua lankaa, mutta periaate on sama ohuemmallakin langalla.

Haarukkanyörin katkaiseminen

On aina parempi tehdä nyöri määrämittaan kuin katkaista se. Jos tarvitset 3 x 1,5 metriä nyöriä, tee kolme 1,5 metrin palaa eikä yhtä viiden metrin nyöriä. Jos haarukkanyörin vain katkaisee saksilla, se alkaa purkautua ja pää pitää päätellä joko anteliaalla määrällä liimaa, langalla sitomalla tai solmulla.

On kuitenkin olemassa toinen tapa, tosin se ei sovellu hyvin ohuille nyöreille: nyörin voi päätellä katkaisukohdasta. Tämän voi tehdä katkaisukohdan molemmille puoliskoille. Tarvitset muutaman hakaneulan tai avattavan neulemerkin sekä parsinneulan tai hyvin ohuen sukkapuikon tai paksun nuppineulan. Jos katkaiset määrämittaan, jätä katkaisukohtaan 5-10 cm varaa eli jos nyörin pitää olla metrin pituinen, katkaise 1,05-1,10 metrin kohdalta.

Ensin nyöri katkaistaan saksilla. Julmasti poikki vain.

Sitten ota työn alle toinen päistä. Jos katkaisit määrämittaan, merkitse lopullinen päättelykohta hakaneulalla. Neulaa tms. avuksi käyttämällä hyvin varovaisesti yritä ensin saada katkaisukohdasta pois irtolangat. Sen jälkeen sinulla pitäisi olla kaksi lenkkiä ja langanpää aivan kuin keskeneräisessä nyörissä, mutta minikoossa.

Nyt voit langan päästä vetämällä purkaa nyöriä vähän matkaa (määrämittaisessa määrämitan kohdalle). Aseta nyöri pöydälle niin kuin se olisi haarukassa kiinni: vasemmalla silmukka vähän ylempänä, oikealla silmukka vähän alempana ja lanka ylempänä. Nyt laita oikeaan silmukkaan hakaneula/neulemerkki, tämä estää silmukan karkaamisen seuraavassa vaiheessa.

Vedä varovaisesti vasenta lenkkiä isommaksi. Koeta ottaa väljyys langanpäästä eikä oikeasta silmukasta.

Kun vasen silmukka on pari senttiä pitkä, laita siihen hakaneula/neulemerkki.

Vedä oikeaa silmukkaa vähän isommaksi.

Ota oikea hakaneula/neulemerkki pois ja päättele oikea silmukka pujottamalla langan pää siitä läpi. Saat päättelyn kireäksi vetämällä vasenta silmukkaa.

Ota vasen hakaneula/neulemerkki pois ja päättele vasen silmukka samoin.

Nyöri on nyt päätelty purkautumattomaksi! Halutessasi voit piilottaa langanpään normaalilla tavalla.

Tein leikkaamis- ja päättelyprosessista myös pienen videon (varoitus: sen lataaminen voi kestää hetken.) Käytän videolla paksua lankaa, mutta olen tehnyt saman numero 5 helmilangalla, joka on jo aika ohutta.

Langan jatkaminen

Haarukkanyörissä kannattaa pyrkiä siihen, että lankaa olisi tarpeeksi koko nyöriin (ks. Usein kysytyt kysymykset). Langan jatkaminen on mahdollista, mutta jatkoskohta on aina vähän paksumpi kuin muu nyöri.

Siistin jatkoksen saa kuljettamalla ensin toista lankaa nyörin sisällä muutaman sentin matkan, sitten vaihtamalla lankaa ja kuljettamalla alkuperäistä lankaa vähän matkaa nyörin sisällä. Tällä tavalla voi myös tehdä leveillä raidoilla raidoitettua nyöriä, lepäävä lankaa piilotetaan aina nyörin sisään. Nyörin sisältä pilkottavat langanpäät katkaistaan läheltä nyöriä ja sitten vedetään nyöriä päätöskohdasta, jolloin pää uppoaa nyörin sisään.

Tämä toimii vain perusnyörillä, jossa lanka kulkee aina haarukan ympäri, ei koskaan piikkien välistä. Kuvassa valkoinen viiva näyttää langan reitin.

Aluksi tehdään nyöriä alkuperäisellä langalla. Sitten toinen lanka tuodaan nyörin päälle ja kerältä juokseva lanka laitetaan sen päälle.

Jatka alkuperäisellä värillä vieden toisen langan aina haarukan taakse.

Tein pienen videon kahden langan kanssa työskentelystä. Tätä jatketaan jonkin matkaa, jotta uusi lanka jää tukevasti nyörin sisään. Sitten vaihdetaan työskentelylankaa, alkuperäinen lanka (tässä valkoinen), jää nyörin sisään ja uusi lanka (tässä vaaleanpunainen) alkaa muodostaa nyöriä.

Jos halusit vain jatkaa lankaa, kuljeta alkuperäistä lankaa jonkin matkaa nyörin sisällä ja katkaise sitten lanka aivan nyörin vierestä. Kun sitten vedät varovaisesti nyöristä katkaisukohdan molemmin puolin, langan pää uppoaa nyöriin.

Jos haluat raidallisen nyörin, voit kuljettaa aina toista lankaa nyörin sisällä ja vaihtaa sitten väriä halutussa kohdassa. Jos haluat tasan samanpituiset värialat, laske kerrokset.

Jos tarvitaan todella vedonkestävä jatkos, voidaan tehdä nyöriä vähän aikaa kahdella langalla yhtä aikaa. Tästä tulee kuitenkin paljon paksumpi jatkoskohta kuin yllämainitulla tavalla.

Litteä haarukkanyöri

Litteän nyörin salaisuus on tavassa, jolla lanka laitetaan haarukan piikkiin. Lanka laitetaan ristiin ja kerältä tulevan langan tulee kulkea nyöristä tulevan langan alta. Jos tekee helpolla tavalla eli langat menevät väärinpäin (kerältä tuleva päällä), tulos ei ole litteä. Tässä nyörissä etu- ja takapuolet ovat vähän erilaiset. Koska kerältä juokseva lanka pysyy koko ajan samalla puolella haarukkaa, teen tätä nyöriä haarukkaa kääntämättä.

Placing the yarn on the right horn Placing the yarn on the left horn

Kuvasin tästä muutaman videon: Ensimmäisessä teen litteää nyöriä jättiläisvälinein. Siitä on ehkä helpompi nähdä, miten lanka laitetaan haarukkaan. Tässä toisessa teen litteätä nyöriä omalla tavallani, lanka oikeassa kädessä. Tällä tekniikalla pääsen kohtalaiseen vauhtiin, joskaan en niin nopeaksi kuin perusnyörillä.

Litteä nyöri on hieman eri näköinen eri puolilta. Ohuella langalla ero ei ole niin suuri, mutta käyttämälläni jättilangalla se on helppo havaita (klikkaa kuvaa, jos haluat nähdä sen isompana):

Litteä nyöri etupuolelta Litteä nyöri takapuolelta
Etupuoli Takapuoli

Tässä ohuemmasta langasta punotun litteän nyörin etu- ja takapuoli:

litteä nyöri etupuolelta
Etupuoli
litteä nyöri takapuolelta
Takapuoli